Libabröd – gott och mångsidigt

Ingredienser

Libabröd

40 min
arrow downarrow up
Ingredienser
4.5 dl vetemjöl, fint
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk torrjäst
2.3 dl vatten, varmt
olja, med neutral smak

Gör så här

Gör så här
Börja med att blanda samman mjöl, salt, socker och jäst i en stor bunke för hand eller allra helst i en assistent. Tillsätt vattnet och arbeta i cirka 15 minuter till en smidig och lite kladdig deg. Häll ut på lätt mjölat underlag och forma till en boll. Olja in skålen och lägg tillbaka degen, täck med plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1 timme eller till dubbel storlek.
Häll ut degen på mjölat underlag, vik ihop degen ett par gånger och dela sedan i 6 lika stora delar. Forma till små bollar (enklast om du nyper ihop dem underifrån så att de spänns uppåt och då blir till släta bollar). Lägg på kökshandduk och platta försiktigt till bollarna till kakor, 1–2 centimeter tjocka. Mjöla dem noga på båda sidor och låt dem jäsa på kökshanddukar med dubbla kökshanddukar över sig i cirka 15 minuter.
Kavla ut kakorna till tunna pannkaksliknande kakor på mjölat underlag och lägg sedan tillbaka på kökshanddukar och låt jäsa övertäckta i ytterligare 20 minuter. Degen är mycket elastisk så du behöver inte vara rädd för att flytta den, men undvik att få några hål i degen för du vill behålla all luft inuti så att den inte pyser ut genom hålet under gräddning. Värm ugnen till 250 grader med en plåt inne i ugnen som får bli het.
Grädda en kaka åt gången på den heta plåten tills kakan puffar upp. Låt den vara inne cirka 30 sekunder till i ugnen när den har puffat och ta sedan ut den. Lägg på en kökshandduk och täck genast med dubbla kökshanddukar (för att brödet ska hålla sig mjukt).
Stapla resten av de färdiggräddade bröden på hög. Låt svalna under kökshandduk. Första dagen är bröden sega och mjuka, medan de till andra dagen börjar bli lite hårdare. Tänk på att lägga bröden i plastpåse när de kallnat för att förhindra att de torkar för snabbt.
Libabröd – ett mjukt, stort, flatbread med luftfickor inuti som kan användas till att göra wraps, serverar till maten för att doppa i såser med mera. Recept ur Brödmat av Lisa Lemke.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.