Lenja pita- Äppelpaj på Balkans vis

Ingredienser

15 bitar paj
Pajdeg:
Ca 5-6 dl vetemjöl
1 dl socker (du kan minska mängden socker om du vill ha pajen mindre söt)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 st ägg
1 dl yoghurt (flytande eller turkisk yoghurt funkar)
Fyllning:
1,5 kg äpple
15 g smör
Ca 1 dl socker (söta fyllningen efter smak)
2 tsk kanel

Gör så här

Börja med pajdegen.
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke.
Skär kallt smör i kuber och vänd ner det i bunken.
Arbeta snabbt ihop allting till smulor.
Du kan göra det för hand eller i en matberedare.
Tillsätt ägg och yoghurt och knåda snabbt ihop allting till en smidig deg.
Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig.
Degen få dock inte bli för torr i konsistensen.
Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 min.
Under tiden kan du förbereda fyllningen.

Skala äpplena och riv dem på grova sidan av rivjärnet.
Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna.
Vänd i äpplena, kanel och socker.
Stek under omrörning i ca 4-5 min.
Ställ åt sidan och låt svalna.

Värm ugnen till 175°.
Dela degen i två halvor.
Kavla ut ena halvan, inte för tunt och lägg i en mellanstor form, ca 20×30 cm eller i en rund pajform på ca 28 cm.
Häll fyllningen över pajskalet.
Kavla ut den andra deghalvan och lägg över pajen.
Nagga hela ovansidan med en gaffel.
Baka sedan pajen mitt i ugnen i ca 35 min.
Ta ut från ugnen, låt svalna, täck sedan med en bakduk och låt pajen kallna helt.
Skär pajen i bitar, pudra florsocker över och servera.
Du kan servera pajen som den är eller med glass eller vaniljsås.

Källa Zeina Mourtada

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Limoncello & Tonic

Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.