5 dl mellan- eller lättmjölk
30 g jäst (för söta degar)
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
11-13 dl vetemjöl
100 g margarin
pensling:
ägg
garnering:
pärlsocker
eller mandelspån
1. Använd rumsvarma råvaror. Kalla ingredienser gör att degen jäser långsammare.
2. Värm mjölken fingervarm i en bunke och lös i jästen.
3. Tillsätt salt, socker och kardemumma.
4. Blanda i drygt hälften av mjölet (ca 6 dl). Rör om den vällingaktiga smeten en stund så får degen bättre konsistens.
5. Blanda i mjöl lite i taget, lämna 1-2 dl till steg 7.
6. Tillsätt det rumsvarma margarinet, gärna i små bitar, och blanda i ordentligt.
7. Tillsätt det sista av mjölet lite i taget. Blanda tills degen börjar lossna från bunkens kanter.
8. Täck degbunken tätt med plastfolie och ställ varmt (tex. diskho fylld med varmt vatten) för att jäsa. Låt jäsa tills degen är nästan dubbelt större.
9. Ta degen på ett mjölat bakbord och knåda bort alla luftbubblor.
10. Baka till bullar eller längder. Ställ på en bakplåt för att jäsa, täck med plastfolie och ställ varmt. Låt jäsa till dubbel storlek.
11. Pensla bakverken med ägg, garnera med pärlsocker eller mandelspån.
12. Grädda bullar i 225° på mittenfalset i 10-15 minuter. Längder gräddas i 200° i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…