1 blomkålshuvud
1 - 2 grovt hackade gula lökar
2 - 3 skivade vitlöksklyftor
1 - 2 grönsaksbuljongtärningar
torkad timjan efter smak
en skvätt citronsaft
ca 1 dl grädde, gärna vispgrädde
några dl mjölk
olivolja
salt
peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela blomkålen i mindre buketter. Lätt större mängden av dem på en bakpappersklädd plåt, ringla över olivolja och strö över salt och peppar.
3. Blanda lätt och ställ in i mitten av ugnen och rosta tills blomkålen får fin färg och blir mjuk.
4. Hetta upp litet olivolja i en stor kastrull och tillsätt lök och vitlök. När löken börjar bli mjuk tillsätts blomkålen (den orostade) och allt får steka en liten stund. Häll på vatten så det bara precis täcker det som är i kastrullen och lägg i buljongtärning.
5. Koka tills blomkålen är mjuk. Tillsätt sedan den rostade blomkålen och torkad timjan. Låt puttra några minuter och mixa sedan soppan helt slät med stavmixer.
6. Ställ tillbaka på plattan. Tillsätt grädde och mjölk tills soppan får önskad konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
7. Låt gärna soppan stå och puttra en stund före servering.
5 - 6 portioner
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Mareld saftkokare, 8 liter
Värde 599 kr
Tävla här
Stäng