Placeholder

Koldolmar

Ingredienser

Ingredienser

1 st vitkålshuvud (ca 20 fina blad)

1 st gul lök

1 dl quinoa alt ris (färdigkokot)

1 msk smör

300 g kalv- alt. blandfärs

2 st ägg

2 krm salt

1 krm vitpeppar

1 msk sirap

smält smör att ringla över

4 dl kålspad (från kokningen av kålhuvudet)

sås:

2 msk kalvfond

1,5 msk maizena majsstärkelse

1 dl grädde

Gör så här

Gör så här:

Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad. Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar.

Spara 4 dl kålspad. Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.

Sätt ugnen på 200°C.

Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt svalna.

Blanda färsen med quinoa, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.

Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form.

Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.

Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizena och grädde, salta och peppra efter smak.

Servera med potatismos, rårörda lingon och pressgurka.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.