Ingredienser
1 st vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
1 st gul lök
1 dl quinoa alt ris (färdigkokot)
1 msk smör
300 g kalv- alt. blandfärs
2 st ägg
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk sirap
smält smör att ringla över
4 dl kålspad (från kokningen av kålhuvudet)
sås:
2 msk kalvfond
1,5 msk maizena majsstärkelse
1 dl grädde
Gör så här:
Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad. Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar.
Spara 4 dl kålspad. Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt svalna.
Blanda färsen med quinoa, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form.
Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.
Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizena och grädde, salta och peppra efter smak.
Servera med potatismos, rårörda lingon och pressgurka.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…