Jordgubbstårta med mandelbottnar och vaniljsmörkräm

Ingredienser

12 port

Bottnarna
4 äggvitor
1 dl erytritol eller xylitol
2,5 dl (120 g) mandelmjöl
100 g smör
1,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 krm bittermandelextrakt

Vaniljsmörkräm
4 äggulor
2 dl vispgrädde
2 msk erytritol eller xylitol
100 g smör
½ tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

Garnering
3 dl vispgrädde
450 g färska jordgubbar

Gör så här

Bottnarna
Sätt ugnen på 185 grader.

Separera äggen och lägg äggulorna i en liten kastrull, ställ åt sidan. Vispa äggvitorna med en elvisp i en stor skål till vitt skum. Det tar några minuter.

Häll i sötningen och fortsätt vispa. Smält smöret och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda snabbt ihop utan att vispa för länge.

Smörj in en springform med löstagbara kanter, ca 27 cm i diameter, med smör. Häll i smeten och bred ut den till ett jämnt lager med en slickepott.

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills mitten av kakan har stabiliserat sig.

Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna. Täck kakan med plastfolie och ställ sedan in den i kylen över natten om du ska servera tårtan dagen efter.

Vaniljkrämen
Häll i grädden i kastrullen med äggulorna och sätt på låg värme. Vispa ordentligt. Häll i resten av ingredienserna förutom smöret. Vispa tills krämen tjocknat. Se till så att krämen inte börja koka för då blir det äggröra istället för vaniljkräm, det vill vi undvika i det här fallet. Stäng av värmen på plattan.

Dela smöret i mindre bitar och lägg ner dem i kastrullen. Rör samman tills smält och ihopblandat.

Låt svalna. Ställ sedan in i kylen tills den blir helt kall, gärna över natten.

Häll över vaniljkrämen i en stor skål och vispa med elvisp tills fluffig.

Tårtbygget
Dela kakan på mitten så det blir två tårtbottnar. Lägg den understa på ett fint tårtfat.

Bred ut vaniljkrämen på tårtbotten och lägg på den andra botten som ett lock.

Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Bred ut den över hela tårtan eller spritsa om du vill ha ett mer elegant utseende.

Skär jordgubbarna i klyftor eller i skivor. Dekorera tårtan efter eget tycke och smak. Lägg gärna på några vackra blommor för extra somrig känsla.

Tips!
Variera smakerna genom att tillsätta rivet citron- eller limeskal i vaniljkrämen och toppa med bär efter säsong.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Cornbread Cowboy Casserole

Cornbread Cowboy Casserole has quickly become a favorite. I’ve been meaning to try this recipe…

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.