Ramslöksolja
1 1/2 dl rapsolja
10 blad ramslök
2 krm salt
Risotto
4 msk scharlottenlöksfond
ca 13 dl vatten
3 schalottenlökar
2 msk rapsolja
4 dl havreris
2 dl torrt vitt vin
2 dl finriven parmesanost
svartpeppar
Till servering
blad av ramslök
riven parmesanost
Receptet är för 4 personer.
1. Ramslöksolja: Mixa olja, ramslök och salt i en blender, mixa 3–5 minuter tills oljan är riktigt grön.
2. Koka upp fond och vatten, låt sjuda.
3. Skala och finhacka löken och fräs i olja i en gryta. Tillsätt havreriset och fräs tills det börjar bli glansigt. Tillsätt vin och låt koka in.
4. Tillsätt buljong i omgångar och låt det koka in i riset under omrörning. När riset känns mjukt, häll på ytterligare lite buljong så det blir riktigt krämigt. Risotton ska vara lös.
5. Ta av från värmen och rör ner parmesan. Smaka av med salt och peppar. Servera risotton direkt på tallrik och ringla över ramslöksoljan.
Till servering: Toppa gärna med några ramslöksblad och extra parmesan.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…
Portugisiska jätteräkor
1. Tina och torka räkorna 2. Placera dem i en skål och marinera i en…
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krämiga sesamnudlar med köttfärs
Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen. Koka nudlarna 1 minut kortare än…
Burrito bowl
Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Limoncello & Tonic
Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…