400 g fiskfilé, t ex torsk eller sej
1 burk champinjoner
1 purjolök
2 tsk smör
Gratängsås:
4 tsk smör
2 msk vetemjöl
1 dl fiskspad + 1 dl vatten
0,5 fiskbuljongtärning
1 dl mjölk eller grädde
1 äggula
1 dl riven ost
ev salt
ev peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär purjon i skivor och fräs den och svampen i smör någon minut. Fördela i en ugnsform och lägg fisken över. Täck med folie och ställ in i ugnen 15 - 20 minuter.
3. Häll av fiskspadet till såsen i en skål och blanda med buljongtärning och vatten så att du har 2 dl sammanlagt.
4. Smält smöret, rör ned mjölet och späd med vätskan. Koka såsen under omrörning någon minut. Blanda mjölk eller grädde med äggulan, ta grytan från plattan och vispa i äggblandningen. Såsen får sedan INTE koka. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll såsen över fisken och strö osten över. Gratinera i 250 grader tills ytan fått fin färg. Servera med kokt potatis och grönsaker.
2 - 4 portioner
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…
Portugisiska jätteräkor
1. Tina och torka räkorna 2. Placera dem i en skål och marinera i en…
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krämiga sesamnudlar med köttfärs
Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen. Koka nudlarna 1 minut kortare än…
Burrito bowl
Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Limoncello & Tonic
Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…