4 port
Pajbotten
100 g (2,1 dl) mandelmjöl
40 g sesamfrön
30 g kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
50 ml vatten
2 msk rapsolja
Fyllning
300 g kantareller
50 g smör, till stekning
1 tsk torkad timjan
4 ägg
3 dl vispgrädde
150 g västerbottenost
salt och mald svartpeppar, efter smak
Sätt ugnen på 185 grader. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare 1–2 minuter tills degen bildar en degklump. Har du ingen matberedare går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel. Låt vila 5–10 minuter i kylen.
Kavla degen, cirka 1/2 cm tjock, mellan två ark bakplåtspapper. Eller tryck ut direkt med väloljade händer eller med en slickepott i en non-stickpajform. Använder du en rund springform, kan du klämma fast en bit bakplåtspapper, så blir det enklare att lyfta ur den färdiga pajen. Pajskalet behöver inte förgräddas.
Ansa svampen och smörstek gyllene. Blanda i timjan. Salta och peppra efter smak. Vispa ihop övriga ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet.
Lägg i svampen. Spara gärna några fina exemplar till dekoration/servering. Grädda i 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och fyllningen stelnat. Låt svalna några minuter innan du serverar.
Går pajen att frysa?
Pajen kan med fördel lagas i förväg och frysas in. Tinar bäst i rumstemperatur och värms sedan försiktigt i ugn på medelvärme. Skydda gärna kanterna med aluminiumfolie om de redan fått tillräckligt med färg.
Är du vegetarian?
Västerbottenost innehåller animaliskt löpe. Om du är vegetarian går det självklart bra att byta ut västerbottenosten mot någon annan lagrad ost.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg