För ca 15 st
tryffelsmet:
125 gram mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
ca 1 tsk valfri likör (jag valde punch)
ca 0,5 tsk vaniljpulver
200 gram mörk choklad till pralinformen
(om du inte har en pralinform kan du göra tryffeln, låta den stelna i kyl, rulla till bollar och doppa i chokladen)
Börja med att temperera 200 gram choklad.
För mörk choklad (andra temperaturer gäller för ljus eller vit choklad): smält i vattenbad och värm till minst 48 grader. Kyl i vattenbad ner till 27-28 grader, värm sedan till 31-32 grader.
OBS! graderna i steg 2 och steg 3 är viktiga att hålla annars får man börja om tempereringen igen!
Häll över chokladen i pralinformen, bred ut chokladen så det inte blir luftbubblor. När formen är helt täckt vänd upp och ner på den över bakplåtspapper så att det mesta chokladen rinner ur (spara chokladen som blir över) Kvar blir skalet till dina praliner. Ställ formen svalt medan du gör tryffel.
Mät upp grädden i en kastrull. Värm grädden, ta från värmen när den börjar koka. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Lägg i smöret och rör tills det smält. Blanda i smaksättningen. Låt svalna innan tryffelsmeten läggs upp i pralinformarna. Ställ kallt tills tryffeln stelnat. Smält därefter om den överblivna chokladen (den behöver inte tempereras). Bred ut chokladen över pralinerna och ställ svalt till chokladen stelnat.
Nu är dina praliner färdiga!
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…