Chokladfondant

Ingredienser

6 port

80 g mörk choklad minst 80%
80 g smör
½ tsk äkta vaniljpulver (valfritt)
3 ägg
1 msk smör, till formarna

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader och smörj små ugnsfasta formar med smör.

Dela eller hacka chokladen i mindre bitar. Lägg i en liten kastrull tillsammans med smöret och smält försiktigt på medelhög värme.

Rör om tills det blivit en jämn smet och tillsätt vaniljen. Stäng av plattan och ställ åt sidan. Chokladen ska svalna något men inte stelna.

Knäck äggen i en bunke och vispa med elvisp i 2–3 minuter tills det blir ett riktigt fluffigt ljust skum.

Häll i chokladsmeten. Blanda väl, gärna med en träsked eller gaffel, tills smeten är jämn.

Häll smeten smorda formar och ställ i ugnen. Sänk värmen direkt till 175 grader.

Grädda i 5–7 minuter, beroende på antal portioner.

Ta ut och servera ljummen. Gärna med en klick löst vispad grädde eller crème fraiche.

Tips!
Chokladfondant ska vara kladdig i mitten så ta hellre ut dem för tidigt än för sent eftersom de eftergräddar i sin form. Anpassa gärna även tiden efter formarnas storlek. Här användes 4 formar, cirka 7 cm i diameter.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.