6 port
80 g mörk choklad minst 80%
80 g smör
½ tsk äkta vaniljpulver (valfritt)
3 ägg
1 msk smör, till formarna
Sätt ugnen på 200 grader och smörj små ugnsfasta formar med smör.
Dela eller hacka chokladen i mindre bitar. Lägg i en liten kastrull tillsammans med smöret och smält försiktigt på medelhög värme.
Rör om tills det blivit en jämn smet och tillsätt vaniljen. Stäng av plattan och ställ åt sidan. Chokladen ska svalna något men inte stelna.
Knäck äggen i en bunke och vispa med elvisp i 2–3 minuter tills det blir ett riktigt fluffigt ljust skum.
Häll i chokladsmeten. Blanda väl, gärna med en träsked eller gaffel, tills smeten är jämn.
Häll smeten smorda formar och ställ i ugnen. Sänk värmen direkt till 175 grader.
Grädda i 5–7 minuter, beroende på antal portioner.
Ta ut och servera ljummen. Gärna med en klick löst vispad grädde eller crème fraiche.
Tips!
Chokladfondant ska vara kladdig i mitten så ta hellre ut dem för tidigt än för sent eftersom de eftergräddar i sin form. Anpassa gärna även tiden efter formarnas storlek. Här användes 4 formar, cirka 7 cm i diameter.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk