Chokladbollar Baka med Josefin

Ingredienser

80 g smält choklad (jag använder ljus choklad 40 %)

250 g mixade/krossade havregryn (ca 6 1/2 dl)

200 g smör, rumsvarmt

200 g strösocker (ca 2 dl)

30 g kakao (0,75 dl)

2 tsk vaniljsocker

1 nypa flingsalt

0,75 dl kokt kaffe (som fått svalna)

3 msk vispgrädde

Garnering

ca 200 g choklad (ljus eller mörk)

Riven kokos, pärlsocker eller strössel

Gör så här

Gör så här:

Börja med att brygga kaffet och häll upp i en kopp så att det hinner svalna till rumstemperatur. Smält även chokladen i en skål i micron eller över ett vattenbad, ställ åt sidan och låt det svalna.
Mixa havregrynen i en matberedare, det ska bli en blandning mellan finkrossat och lite grovkrossat.
Lägg smör, havregryn, strösocker, kakao, vaniljsocker, den smälta chokladen och flingsalt i en skål. Blanda ihop till en massa, gärna i en köksassistent med vingen/flatblandare. Häll sedan i kaffet och vispgrädden. Blanda snabbt ihop.
Ställ in skålen i kylskåpet i ca 30 minuter. Forma sedan degen till bollar. Jag gör mina ganska stora, så ca 60 g per boll brukar mina väga. Lägg bollarna på en tallrik/skärbräda med bakplåtspapper, ställ sedan in i kylen i 30 minuter. (Om du inte vill doppa i choklad så rullar du bollarna direkt i kokos/pärlsocker).
Smält chokladen som du ska rulla bollarna i, låt svalna en aning.
Ta ut chokladbollarna från kylen. Doppa bollarna i den smälta chokladen, jag brukar doppa halva bollen och sedan rulla bollen i handen så att chokladen fördelas jämnt runt. På det sättet så blir det ett tunt skal av choklad, jämfört med om man bara skulle doppa hela bollen i smält choklad för då blir det ett ganska tjockt lager. Men det är en smaksak så det är upp till var och en.
Rulla bollarna direkt i kokos/pärlsocker innan chokladen stelnar.
Förvara chokladbollarna i kylen. Tänk på att ta ut chokladbollarna från kylskåpet en stund innan servering, då får dem den där perfekt krämiga och lite mjukare konsistensen.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.