Bullar

Ingredienser

Bullar:
50 g jäst
150 g smör
5 dl iMat
14 dl vetemjöl special
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1 dl socker

Fyllning:
300 g smör
3 dl strösocker
6 tsk kanel

Topping:
Olja
1 dl strösocker
Pärlsocker

Gör så här

40 bullar:

Smula sönder jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt.
(ju kallare mjölk desto mindre kladdigt desto mindre vetemjöl desto saftigare bullar. Men för kall mjölk gör att jästen inte reagerar).
Häll lite degspad i jästen, rör om och lös upp jästen.
Häll i resten av degspadet och rör om.

Tillsätt:
Salt
Socker eller sirap
Kardemumma
Rör om.

Häll i 10 dl vetemjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Tillsätt 4 dl mjöl.
Knåda tills degen är fast, den behöver inte släppa helt från kanterna.

Jäsning:
Täck med duk och låt stå någonstans utan vinddrag.
Jäs degen i 45 minuter till dubbel storlek.

Smält smöret till fyllningen.
Låt stå i kylen för att svalna.

Blanda socker och kanel i ett glas.

Gör sockerlag
(rör 1 dl vatten och 1 dl socker på spisen tills sockret löst upp sig helt).

Blanda det svalnade smöret med socker/kanel.

Knåda degen ordentligt.
Dela degen i två delar.
Kavla ut degen till ganska tunna fyrkanter.
Bred på fyllningen på fyrkanterna.
Vik över den andra halvan och kavla ut/platta till lite om möjligt.
Dela i två remsor som hålls ihop lite överst.
Fläta ihop och snurra bullarna.

Lägg bitarna i bullformar.
Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda:
Olja med jättelite vatten.

Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 12 minuter i 200º.

Direkt när bullarna kommit ut från ugnen:
Pensla med sockerlaget.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.