Brownie mumsmums
Browniebotten:
150g smör
2 3/4dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
Mumsmumsfyllning:
250g strösocker
100g glukossirap (finns i affären vid sirap)
3/4 dl vatten
140g äggvita
1 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
Topping:
200g mörk choklad
40g smör
4 msk naturell rapsolja
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör sedan ner resterande ingredienser och ett ägg i taget till browniebotten. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform som är ca 20×25 cm, häll i smeten och bred ut den i ett jämt lager.
Sätt in i ugnen ca 20-22 minuter på 160 grader. Tider är ett ungefärligt mått det beror mycket på tjockleken på kakan samt ugn så kolla den istället nog mot slutet. Botten ska kännas fast men inte bli torr. När den kallnar blir den fastare.
Låt kakan stå i kylen tills den är helt kall.
Gör så här:
Koka upp socker (250g), glukossirap och vatten i en gryta tills du når en temperatur på 117 grader, mät temperaturen för det är viktigt att det blir 117 grader. Vispa äggvita, 1 msk socker och vaniljpulver tills du får ett hårt vitt skum. Använd gärna en maskin att vispa med, elvisp funkar men det kan bli lite jobbigt att hålla i den hela tiden. När sockerlagen nått rätt temperatur så häll ner den i en tunn stråle under vispning i mumsmums smeten. Vispa nu mumsmums smeten ca 20 minuter tills du har en glansig, fast och sval mumsmums smet. Det är det här momentet som tar lite tid och kan bli jobbigt med elvisp.
När smeten är klar så bred den över den kalla browniebotten. Ställ in i kylen och gör toppingen.
Topping:
Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret över ett vattenbad. När du har en glansig och slät chokladsmet så tillsätt oljan, lite i taget och rör om. Låt svalna och häll över mumsmumsen, bred ut lätt till ett jämt lager. Ställ in i kylen och låt chokladen stelna.
Skär sedan din Brownie mumsmums i bitar med en varm kniv (värm den under vatten och torka av) så chokladen på toppen smälter och inte spricker sönder.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Mareld saftkokare, 8 liter
Värde 599 kr
Tävla här
Stäng