Brownie med chokladlakritskola och lakritskaramelliserade nötter

Ingredienser

Brownie:
(Följ detta recept eller gör ditt favorit-brownie-recept)
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker (jag använde 1 dl strösocker och 1 dl råsocker)
1,5 dl vetemjöl
1,5 msk kako
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Karamelliserade lakritsnötter:
2 dl nötter/mandlar
2 msk råsocker
2 msk ljus sirap
1 msk vatten
1 stor tsk lakritspulver (jag använder Markattas)

Chokladlakritstäcke:
1,5 dl grädde
100 g mörk choklad
1 stor tsk lakritspulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Gör så här

Brownie:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull, lägg i chokladen och låt det smälta ihop.

3. Vispa ägg, socker, vaniljpulver och salt luftigt.

4. Vänd ner mjöl och kakao. Blanda försiktigt ihop.

5. Rör ner chokladsmöret.

6. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Karamelliserade lakritsnötter:

1. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Ta ur de och lägg de i en skål bredvid.

2. Häll ner råsocker, ljus sirap, vatten och lakritspulver i stekpannan. Eftersom stekpannan redan är het så går det extremt fort. Var beredd och rör hela tiden så det inte blir klumpar. När vattnet kokat bort och sockret blivit gyllenbrunt (tog typ 20 sekunder för mig) så häller du ner nötterna igen, tar bort stekpannan från värmen och rör runt så alla nötter täcks.

3. Häll ut allt på ett bakplåtspapper och sära på nötterna så de inte klibbar ihop för mycket i en klump. Låt svalna.

Chokladlakritskola:

1. Koka upp grädde, vaniljpulver och lakritspulver i en kastrull.

2. Lägg i chokladen i bitar så den smälter. Rör hela tiden.

3. Blanda ner salt.

4. Ta bort från värmen och låt svalna helt, rör runt så det inte bränns i botten. kolan kommer tjockna något.

När brownien svalnat, häll över chokladlakritstäcket, toppa med nötterna och kanske lite extra lakritspulver. Förvara i kylskåp eller frys. NJUT!

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.

Imponerande "fullträff" hyllas av experterna
99 kr