Att baka bröd med grönsaker i degen ger ett saftigt och gott bröd. I detta brödrecept väljer du en av smaksättningarna rödbeta, morot eller spenat och rotselleri som du sedan smaksätter din grunddeg med. Resultatet blir ett rött, gult eller grönt bröd som passar utmärkt att rosta!
2 limpor
25 g färsk jäst
3 1/2 dl kallt vatten
2 dl havregryn (gärna fiberhavregryn)
smaksättning (se instruktion under smaksättningar i texten)
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
ca 8 - 9 dl vetemjöl (8 dl motssvarar ca 500 g) + extra till utbakning
Förslag på smaksättningar
Rödbeta
2 dl finrivna okokta rödbetor
1 msk blå vallmofrön
Spenat och rotselleri
65 g färsk spenat
2 dl riven rotselleri
3 msk pumpafrön
Morot
2 dl grovt rivna morötter
1 tsk gurkmeja
2 msk linfrö
Smula jästen i en bunke, gärna som hör till en hushållsmaskin.
Vispa eller rör ut jästen med vattnet (obs, se instruktion nedan om smaksättningen spenat/selleri är vald).
Rör ner havregrynen och låt de svälla ca 15 minuter.
Öppna timer: 15 minuter
Blanda ner valt grönsaksriv, olivolja, honung och salt i jästblandningen.
Tillsätt mjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Öppna timer: 10 minuter
Öppna timer: 15 minuter
Öppna timer: 1 timme
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk, strö mjöl över degen och platta försiktigt ut den.
Forma degen till 2 limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt limporna jäsa 30-40 minuter.
Öppna timer: 30 minuter
Sätt ugnen på 175°C.
Grädda brödet mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt limporna svalna på galler.
Öppna timer: 35 minuter
Smaksättningar:
Rödbeta: Riv rödbetorna fint på ett rivjärn och blanda rivet i degvätskan och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö vallmofröna över brödet innan det sätts in i ugnen.
Spenat och rotselleri: Mixa spenaten tillsammans med degvätskan innan den rörs ut med jästen. Riv rotsellerin fint på ett rivjärn och blanda rivet i degvätskan med jästen och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö pumpafrön över brödet innan det sätts in i ugnen.
Morot: Riv morötterna grovt på ett rivjärn och blanda rivet med gurkmejan. Blanda rivet i degvätskan och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö linfrön över brödet innan det sätts in i ugnen.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
NOD XL Slim airfryer 5 liter
Värde 999 kr
Tävla här
Stäng