Bröd med grönsaker

Ingredienser

Att baka bröd med grönsaker i degen ger ett saftigt och gott bröd. I detta brödrecept väljer du en av smaksättningarna rödbeta, morot eller spenat och rotselleri som du sedan smaksätter din grunddeg med. Resultatet blir ett rött, gult eller grönt bröd som passar utmärkt att rosta!

2 limpor

25 g färsk jäst
3 1/2 dl kallt vatten
2 dl havregryn (gärna fiberhavregryn)
smaksättning (se instruktion under smaksättningar i texten)
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
ca 8 - 9 dl vetemjöl (8 dl motssvarar ca 500 g) + extra till utbakning

Förslag på smaksättningar

Rödbeta
2 dl finrivna okokta rödbetor
1 msk blå vallmofrön

Spenat och rotselleri
65 g färsk spenat
2 dl riven rotselleri
3 msk pumpafrön

Morot
2 dl grovt rivna morötter
1 tsk gurkmeja
2 msk linfrö

Gör så här

Smula jästen i en bunke, gärna som hör till en hushållsmaskin.
Vispa eller rör ut jästen med vattnet (obs, se instruktion nedan om smaksättningen spenat/selleri är vald).
Rör ner havregrynen och låt de svälla ca 15 minuter.
Öppna timer: 15 minuter

Blanda ner valt grönsaksriv, olivolja, honung och salt i jästblandningen.
Tillsätt mjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Öppna timer: 10 minuter
Öppna timer: 15 minuter
Öppna timer: 1 timme

Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk, strö mjöl över degen och platta försiktigt ut den.
Forma degen till 2 limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt limporna jäsa 30-40 minuter.
Öppna timer: 30 minuter

Sätt ugnen på 175°C.

Grädda brödet mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt limporna svalna på galler.
Öppna timer: 35 minuter

Smaksättningar:

Rödbeta: Riv rödbetorna fint på ett rivjärn och blanda rivet i degvätskan och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö vallmofröna över brödet innan det sätts in i ugnen.

Spenat och rotselleri: Mixa spenaten tillsammans med degvätskan innan den rörs ut med jästen. Riv rotsellerin fint på ett rivjärn och blanda rivet i degvätskan med jästen och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö pumpafrön över brödet innan det sätts in i ugnen.

Morot: Riv morötterna grovt på ett rivjärn och blanda rivet med gurkmejan. Blanda rivet i degvätskan och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö linfrön över brödet innan det sätts in i ugnen.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.