Bakelser med crunchy botten, chokladmousse och chokladglaze

Ingredienser

Spara
Av: Roy Fares
Från: Kökets baktips
11 steg att laga
16 ingredienser
En riktig chokladbomb, perfekt för alla som älskar choklad! Bottnarna görs på rispuffar och mörk choklad, sen toppas de med mörk chokladmousse och en riktigt glansig chokladglaze.

Tips! Bakelserna går utmärkt att förbereda fram till själva glaseringen och dekoreringen.

Ingredienser

portioner8 bakelser
Crunchy botten
50 g mörk choklad
70 g rispuffar (eller dinkelpuffar 4 dl)
10 g matolja
0,5 krm havssalt

Chokladmousse
300 g grädde
120 g mörk choklad 70 %
80 g äggula [4 st]
45 g strösocker
25 g vatten [2 msk]

Chokladglaze
300 g grädde
60 g glykos
200 g mörk choklad
30 g osaltat smör

Dekor
hallon
färsk citronmeliss
bladguld

Gör så här

Gör så här

Crunchy botten
Smält mörk choklad försiktigt i mikron eller över ett vattenbad, blanda i matolja och rör runt. Blanda sedan i rispuffar och lite flingsalt.
Bred ut tunna runda bottnar på bakplåtspapper och ställ in i kylen. Tips! Måtta gärna med ringarna du använder till moussen.

Chokladmousse
Klä 8 ringar med plastremsor eller bakplåtspapper på insidan. Täck en skärbräda med plast eller bakplåtspapper, ställ ringarna ovanpå.
Vispa 200 gram grädde löst och ställ åt sidan.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt stå någon minut, blanda med slickepott till en slät och fin tryffel.
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker i en kastrull och rör om tills sockret har lösts upp. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum. Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.
Vänd ner den vispade grädden i chokladblandningen, blanda noga och fördela moussen i formarna. Stoppa in i frysen minst 3-4 timmar

Chokladglaze
Hacka choklad och lägg i en bunke, smält försiktigt över ett vattenbad eller i mikron.
Koka upp grädde och glukos, häll lite i taget över den smälta chokladen och blanda runt. Klicka i smöret och blanda till en slät glaze. Plasta och låt svalna ute i rumstemperatur 1 timme innan du glaserar dina bakelser.
Montering
Se till att chokladglazen är lös men inte för varm. Lägg ut alla chokladmoussepuckar på ett galler, häll över chokladglazen.
Lyft över puckarna med hjälp av en palett eller kniv, lägg dem på bottnarna och ställ in i kylen så att de hinner tina, minst 1-2 timmar. Ta ut innan servering och garnera med hallon, citronmeliss och bladguld.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.