Spara
Av: Roy Fares
Från: Kökets baktips
11 steg att laga
16 ingredienser
En riktig chokladbomb, perfekt för alla som älskar choklad! Bottnarna görs på rispuffar och mörk choklad, sen toppas de med mörk chokladmousse och en riktigt glansig chokladglaze.
Tips! Bakelserna går utmärkt att förbereda fram till själva glaseringen och dekoreringen.
Ingredienser
portioner8 bakelser
Crunchy botten
50 g mörk choklad
70 g rispuffar (eller dinkelpuffar 4 dl)
10 g matolja
0,5 krm havssalt
Chokladmousse
300 g grädde
120 g mörk choklad 70 %
80 g äggula [4 st]
45 g strösocker
25 g vatten [2 msk]
Chokladglaze
300 g grädde
60 g glykos
200 g mörk choklad
30 g osaltat smör
Dekor
hallon
färsk citronmeliss
bladguld
Gör så här
Crunchy botten
Smält mörk choklad försiktigt i mikron eller över ett vattenbad, blanda i matolja och rör runt. Blanda sedan i rispuffar och lite flingsalt.
Bred ut tunna runda bottnar på bakplåtspapper och ställ in i kylen. Tips! Måtta gärna med ringarna du använder till moussen.
Chokladmousse
Klä 8 ringar med plastremsor eller bakplåtspapper på insidan. Täck en skärbräda med plast eller bakplåtspapper, ställ ringarna ovanpå.
Vispa 200 gram grädde löst och ställ åt sidan.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt stå någon minut, blanda med slickepott till en slät och fin tryffel.
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker i en kastrull och rör om tills sockret har lösts upp. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum. Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.
Vänd ner den vispade grädden i chokladblandningen, blanda noga och fördela moussen i formarna. Stoppa in i frysen minst 3-4 timmar
Chokladglaze
Hacka choklad och lägg i en bunke, smält försiktigt över ett vattenbad eller i mikron.
Koka upp grädde och glukos, häll lite i taget över den smälta chokladen och blanda runt. Klicka i smöret och blanda till en slät glaze. Plasta och låt svalna ute i rumstemperatur 1 timme innan du glaserar dina bakelser.
Montering
Se till att chokladglazen är lös men inte för varm. Lägg ut alla chokladmoussepuckar på ett galler, häll över chokladglazen.
Lyft över puckarna med hjälp av en palett eller kniv, lägg dem på bottnarna och ställ in i kylen så att de hinner tina, minst 1-2 timmar. Ta ut innan servering och garnera med hallon, citronmeliss och bladguld.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…