Äppelgele

Ingredienser

Ingredienser
2 kg äpplen
2 dl vatten
40 gram gul melatin, 1 påse
750 gram strösocker

Gör så här

Blir en hållbar och god äppelgelé kokt med socker och gul melatin som är pektin och konserveringsmedel för gelé. Går också fint att koka med syltsocker med lite extra pektin eller gelésocker. Använder du gelésocker tar du 1 dl gelésocker multi per dl avrunnen äppelsaft.
Gelén kan du hälla på rena sterilisterade glasburkar - exempelvis begagnade syltburkar eller liknande.
Jag skalade ej äpplena då det är lättare att bara koka ihop dem till mos och sedan sila ut saften. Sedan slängde jag resterna. Men om du vill ta vara på allt så kan man skala äpplena och använda det äppelmos som blir kvar när du silat ut äppelsaften och koka ihop med socker efter smak. Tillsätt eventuellt lite konserveringsmedel om du vill ha ett hållbart mos. Då får du ett slags fast äppelmos. Lägg i burkar eller frys in i omgångar.
Kolla gärna så att gelén stelnar som du vill genom att göra ett geléprov innan du häller på burk. Tillsätt annars mer pektin - köp gärna en flaska eller påse pektin att ha till hands om det skulle behövas.
Förvaras mörkt och svalt - kan dock vara rumstemperatur. Lång hållbarhet. Öppnad burk förvaras i kylen.

Tillagning
Skär bort fula delar och blomfäste samt kärnhus. De behövs ej skalas. Dela dem i tärningar.
Koka äpplena med vattnet i 15 minuter i en stor kastrull med tjock botten. Mosa eventuellt ihop dem med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer.
Häll äppelkoket i en silduk i ett durkslag eller en silställning exempelvis saftsil Jonas. Låt rinna i 35 minuter. Mosa och tryck ut sista saften. Äppelresterna kan slängas.
Mät upp den avrunna äppelsaften. Jag fick ut en liter saft och tog till det en påse gul melatin och 750 gram socker. Räkna alltså runt 75 gram socker till 1 dl saft.
Koka upp äppelsaften i en stor kastrull och låt den koka i ca 3 minuter.
Tillsätt lite socker i taget och sist gul melatin. Rör tills sockret löst sig.
Koka upp och koka en minut. Skumma med en slev.
Gör pektinprov: häll en liten bit av gelén på en liten tallrik. Ställ i frysen att kallna. Dra med en sked genom gelén och kolla så att den stelnat fint. Koka annars fem minuter till och prova igen. Stelnar den inte då så ta i extra pektin.
Fördela gelén i rena burkar. Sätt på lock och sätt att svalna upp och ner.

Betyg (3 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.