Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs

Ingredienser

10 port

Gravad lax
500 g lax
1 ekologisk apelsin, zest och juice
3 msk salt
1 msk rosépeppar, grovkrossad
2 dl färsk dill, grovhackad

Senapsmajonnäs
50 ml grovkornig senap, osötad
2 tsk äppelcidervinäger
3 dl majonnäs
50 ml vispgrädde eller kokosgrädde
1 dl färsk dill, finhackad
½ tsk salt
1 krm mald svartpeppar

Gör så här

Gravad lax
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Pressa ut apelsinjuicen i en liten skål eller i ett glas. Blanda apelsinzest med salt och rosépeppar i annan skål.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinjuicen samt saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den ordentligt och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen. Gnid köttsidan med resten av apelsinjuicen och saltblandningen, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfolie. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i kylskåpet i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv. Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Senapsmajonnäs
Rör ut senapen med vinäger och blanda ner majonnäs, grädde och dill. Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Servera den gravade laxen med en rejäl klick senapsmajonnäs.

Tips
Om du använder vildfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Inkokt lax med dillmajonnäs

https://www.koket.se/anette_rosvall_och_emma_hamberg/varmratter/fisk_och_skaldjur/inkokt_lax Koka upp vattnet med löken och resten av ingredienserna. Lägg laxfilén i en ugnsfast…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.