10 port
Gravad lax
500 g lax
1 ekologisk apelsin, zest och juice
3 msk salt
1 msk rosépeppar, grovkrossad
2 dl färsk dill, grovhackad
Senapsmajonnäs
50 ml grovkornig senap, osötad
2 tsk äppelcidervinäger
3 dl majonnäs
50 ml vispgrädde eller kokosgrädde
1 dl färsk dill, finhackad
½ tsk salt
1 krm mald svartpeppar
Gravad lax
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Pressa ut apelsinjuicen i en liten skål eller i ett glas. Blanda apelsinzest med salt och rosépeppar i annan skål.
Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinjuicen samt saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den ordentligt och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen. Gnid köttsidan med resten av apelsinjuicen och saltblandningen, fördela resten av dillen jämnt över.
Täck laxen med plastfolie. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i kylskåpet i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv. Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.
Senapsmajonnäs
Rör ut senapen med vinäger och blanda ner majonnäs, grädde och dill. Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.
Servera den gravade laxen med en rejäl klick senapsmajonnäs.
Tips
Om du använder vildfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.
Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Philadelphia- och laxpasta med smak av pepparrot
Hacka löken och skär äpplet i tärningar (skalet kan vara kvar). Fräs löken i smör…
Inkokt lax med dillmajonnäs
https://www.koket.se/anette_rosvall_och_emma_hamberg/varmratter/fisk_och_skaldjur/inkokt_lax Koka upp vattnet med löken och resten av ingredienserna. Lägg laxfilén i en ugnsfast…
Ugnsrostad lax med kål & pinjenötter
Färdig parmesansås funkar
Grillad lax / Källa ica.se
Pensla laxen med olja. Krydda med salt och peppar. Grilla laxen över glöden på ett…
LAX MED CASHEWTÄCKE OCH MATHAVRESALLAD
SÅ HÄR GÖR DU Sätt ugnen på 175 grader. Stek laxen i en stekpanna på…
Lax fylld med feta, dill & citron
Mosa ihop ost, dill och citron. Fyll laxen, salta & peppra, ringla över olja. Tillaga…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Mareld saftkokare, 8 liter
Värde 599 kr
Tävla här
Stäng