Placeholder

Ägg- och räkgratäng

Ingredienser

8 hårdkokta ägg
500 gr räkor (Skala själv, mycket godare)

Bechamelsås:

1 ½ msk smör
1 ½ msk vetemjöl
3 dl mjölk eller lika delar mjölk/grädde (eller buljong från kött eller fisk)
2 krm salt
½ krm nymald vitpeppar
gnutta cayennepeppar
rikligt med hackad dill
Vitt bröd i tärningar
Smör
Riven ost

Gör så här

Skala ägg och rägor. Dela äggen i halvor och lägg i botten på formen.
Strö över räkorna.

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Rör i mjölet ordentligt, så det blir väl blandat med smöret. Späd i omgångar med vätskan. Vispa hela tiden.

Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Vispa då och då. Skär under tiden brödet i tärningar och stek dem i stekpannan.

Smaka av såsen med salt, vitpeppar, lite cayennpeppar och rikligt med dill.

Häll såsen över räkor och ägg. Strö brödtärningarna över gratängen och toppa med riven ost.

In i ugnen på 200°C tills de fått fin färg.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.

bakgrund monterrato
Fynd – “Ett väldigt trevligt vin för ett klockrent pris” – Vinbanken oktober 2025
119 kr