Plättar

Plättar på torsdagar – ja tack! Vilket barn, eller vuxen för den delen, tycker inte om plättar? Dessa godsaker äter vi gärna till både frukost, lunch och middag.

Plättar – en liten klassiker

När du ska grädda plättar använder du en likadan smet som till pannkakor men använder istället en speciell plättlagg. För att få så tunna och frasiga plättar som möjligt ska du vara sparsam med smeten men inte snåla med smöret. Stek på medeltemperatur, någon minut på vardera sida.

Variera fyllningen – sött eller salt – beroende på tillfälle. Det är exempelvis gott att servera plättarna gräddfil, hackad lök och en klick kaviar. Är du sugen på något sött är grädde och en klick sylt ett klassisk tillbehör. Eller varför inte äta plättarna med färska bär och lite honung? Eller nutella, banan och rostade nötter? Om du vill festa till det lite extra kan du göra en liten plättårta!

I vissa regioner i Sverige kallar man alla pannkakor som gräddats på spisen för plättar, oavsett hur stora de är.

Recept med plättar

Potatisplättar

Värm ugnen till 220° C. Blanda potatis, arrowrot-pulver, ¼ tsk salt och kryddor i en…

Kesoplättar med bär

1. Blanda ingredienserna för hand eller med stavmixer. 2. Låt smeten svälla några minuter. Är…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.