Mauds äppelkaka med kanelfyllning och krispig topp
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm…
En av våra mest folkkära efterrätter, det måste vara äppelkaka. Kanske beror det på att äppelkaka är enkelt att lyckas med? Denna favorit går oftast hem hos både unga och gamla.
Testa gärna att baka äppelkaka på olika sorters äpplen – det finns tusentals olika sorter att välja på och alla smakar olika. Populära äppelsorter är exempelvis Aroma, Cox orange och Golden delicous. Vissa är söta medan andra är mer syrliga. Beroende på vilken sort du använder kommer du att få en ny kaka varje gång.
Testa även att smaksätta din äppelkaka på olika sätt. Ingredienser som vanilj, kanel, ingefära och knäckig kola gifter sig alla med äpplen. Äppelkaka med kardemumma är en annan favorit. Servera kakan ljummen tillsammans med glass eller hemlagad vaniljsås och du kommer garanterat bli populär bland alla.
Skånsk äppelkaka är en sorts variant av smulpaj och serveras i samband med Mårtensgåsfirandet den 11 november. Den görs traditionellt med smulat mörkt rågbröd, men moderna varianter kan istället innehålla smulat ljust bröd eller ströbröd. Till denna äppelkaka serveras vispad grädde eller vaniljsås. Även danskarna har sin egen äppelkaka. Denna liknar den danska men bakas inte utan serveras kall och toppas med grädde ovanpå brödsmulorna.
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm…
1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver noga i en…
Den här saftiga kakan är gjord helt i en stekpanna med högre kanter, eller i…
Ugn: 200 grader 1) Rör margarin och socker poröst i en bunke. Tillsätt ett ägg…
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker poröst. Tillsätt äggen, keson och…