””Chardonnay med frisk syra och en ihållande finish. Simonsig är en vacker Chardonnay med inbjudande aromer av vit persika, citron och brioche som på näsan följs av rostade nötter. Samt på gommen följer lager av citrus- och stenfrukter av komplexa rostade aromer från ekmognad. Gulfruktig med toner av smör, popcorn och mjuka ekfat. Fyllig och välbalanserad mellan solvarm frukt och sval frisk syra. Efterspelet vittnar om örter och en kryddighet där vanilj finner en naturlig hemstad. Gott till stekt strömming, citron och dragonkyckling samt till Ceasarsallad.””
”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.
Första årgången av Simonsig Chardonnay såg dagens ljus 1978. I årgång 2022 har man använt druvorna från en relativt ny vingård planterad med tre chardonnay-kloner från Bourgogne. Vinet genomgick ingen malolaktisk jäsning och har lagrats på 35% nya franska fat i 9 månader tillsammans med sin jästfällning för ökad komplexitet. Resultatet är ett mycket användbart allround-vin som passar såväl till aperitif som till fisk och kyckling.
Artikelnummer | 2032 |
---|---|
Pris | 105 kr |
Storlek | 750 ml |
Alkoholhalt | 12.5 % |
Sockerhalt | 0.3 g/l |
Årgång | 2023 |
Druva | Chardonnay |
Importör | Tryffelsvinet |
Liknande dryck
Foot of Africa Chardonnay
köp 99 kr
Hope Chardonnay Reserve
köp 159 kr
Foot of Africa Chardonnay
köp 179 kr
Weinhaus Reh Kendermann Kalkstein Riesling Trocken
köp 127 kr
Weinhaus Reh Kendermann Riesling Scheifer Steillage
köp 129 kr
Gött vitt by Per Andersson
köp 85 kr
Recept till drycken
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st