Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Ingredienser
Varmrökt Lax – Ingredienser (4 personer)
800 g laxfilé med skinn 2–3 msk grovt salt 1–2 msk strösocker 1 tsk grovmald svartpeppar Några skivor citron (valfritt) Lite färsk dill (valfritt) 2 nävar rökspån (t.ex. alspån) Lite olivolja eller smör att pensla med (valfritt)
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan användas på många sätt. Vi kommer att titta närmare på hur den tillverkas och dess fördelar.
Vi kommer också att ge dig tips på bra tillbehör och såser. Så du kan laga en fantastisk måltid med varmrökt lax. Låt oss utforska den smakfulla världen tillsammans!
Gör så här
Instruktioner för att laga Varmrökt Lax
Steg 1: Förbered laxen Skölj laxfilén under kallt vatten och torka den med hushållspapper. Låt skinnet sitta kvar – det håller ihop fisken under rökningen. Steg 2: Krydda Blanda grovsalt, socker och svartpeppar i en liten skål. Gnugga kryddblandningen jämnt över hela laxens ovansida. Lägg gärna några skivor citron och lite dill ovanpå för extra smak. Steg 3: Vila Lägg laxen i en form och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåpet i minst 30–60 minuter så att smakerna får sätta sig. Steg 4: Förbered rökspån och värme Lägg rökspånet (t.ex. alspån) i vatten i ca 30 minuter. Förbered grillen eller röken och värm till ca 80–100°C. Steg 5: Rök laxen Placera laxfilén med skinnsidan nedåt på gallret eller i röken. Tillsätt rökspån. Låt laxen rökas i cirka 30–60 minuter, beroende på tjockleken. Den är klar när innertemperaturen når 56°C. Steg 6: Vila och servera Ta ut laxen från röken och låt den vila i 10 minuter innan du skär upp den. Servera gärna med potatis, sallad eller en kall yoghurtsås med dill
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st