En fräsch moussetårta i flera lager bakad på mandelbotten. Du bakar den med fördel i en rund silikonform ca 24 cm stor och 8 cm hög, eller en springform där du klätt kanterna med tårtplast.
Mandelbotten
2 st ägg
2,5 dl socker
1 dl neutral olja
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl vetemjöl
1-2 st bittermandlar finrivna (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Citronmousse
5 st gelatinblad
5 dl grädde
1 dl färskpressad citronjuice
1 st citron använd det rivna skalet
1,5 dl socker
Rabarbermousse
5 st gelatinblad
2,5 dl socker
300 g rabarber rensad och skuren i bitar
0,25 dl vatten
5 dl grädde
1 msk vaniljsocker
Lemon curd spegel
4 st gelatinblad
340 g lemon curd
0,5 dl vatten
eventuellt vit pastafärg kan uteslutas
Mandelbotten (kan förberedas upp till dagar innan)
Vispa ihop ägg och socker riktigt pösigt och luftigt.
Rör ner olja.
Blanda ihop samtliga torrvaror och sikta ner i äggvispet.
Vänd runt och häll i form som är ca 23-24cm i diameter.
Grädda i 175°c varmluft ca 25 min (kakan kommer sjunka ihop lite när du tar ut den). Kyl ner.
Citronmousse (kan förberedas upp till dagar innan)
Börja med att lägga gelatinblad i kallt vatten.
Koka sedan ihop citronjuice, skalet samt socker i en kastrull ( sockret skall lösa upp sig).
Vill du ha en helt slät mousse så sila av skalet, men det är en smaksak vad du föredrar.
Smält ner gelatinbladen i citronsockerlagen och ställ att svalna till ca 28-30°c.
Under tiden så vispar du grädden medelhårt.
När blandningen med gelatinbladen nåt önskad temperatur så vispar du snabbt ner den i grädden.
Tänk på att allt bara precis skall gå ihop och fördelas jämt, så vispa inte mer än nödvändigt för då försvinner luften ur grädden.
Häll sedan moussen i en silikonform med samma mått som mandelbotten (vi har använt en med måttet 24cm i diameter). Frys in moussen minst 5 tinmar, men det kan med fördel göras en dag (eller flera) i förväg.
Rabarbermousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lägg rabarberbitar, socker och vattnet i en kastrull och koka ihop.
När bitarna är mjuka så mixa ihop (lättast att använda en mixerstav).
När du har en slät puré så tillsätt de blötlagda gelatinbladen, rör runt så att de löses upp och låt sedan svalna till ca 28-30 °c .
Under tiden så vispa grädden medelhårt och när rabarberpuren har uppnått önskad temperatur så vispar du snabbt ihop grädde och rabarber. Tänk på att bara precis låta ingredienserna gå ihop och fördelas jämnt.
Montering av tårta
Plocka fram den frysta citronmoussen och häll rabarbermoussen över. Ett bra knep är att "slå" bunken lite lätt i bänkskivan så fördelas moussen jämt och fint.
Avsluta med att lägga på mandelbotten, vänd den gärna upp och ner för snygga raka lager.
Frys sedan in hela tårtan så att den blir helt fryst.
Lemon curd spegel och dekoration
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5-10 min.
Värm lemoncurd och vatten i kastrull och vispa slätt.
Rör ner gelatinbladen och eventuellt färg och rör runt. Låt svalna tills den håller 38-40 °c.
Ta försiktigt ut den frysta moussetårtan ur formen.
Häll sedan lemoncurdglazen över tårtan (ett bra knep är att ställa en bunke upp och ner på tex en plåt och placera den djupfrysta moussetårtan på. Då rinner överflödet av glazen ner från tårtan och du får snygga jämna kanter.
Placera sedan tårtan på fat och låt tina i kyl ca 4 timmar innan servering.
Dekorera med tex ätbara blommor.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg