Mjölsorter / olika mjöl för olika bak och mat / gör eget

Ingredienser

Kakmjöl / Cake flour

Kakmjöl är ett lågproteinmjöl som mals till en fin konsistens. Den innehåller cirka 7-9% protein, medan all-purpose mjöl, vanligt vetemjöl, ett hårdare mjöl, har någonstans mellan 10-12%. Vad betyder detta för bakning?
Proteinhalten är direkt relaterad till glutenbildning. Kakmjölets lägre proteinhalt gör att det bildas mindre gluten när du blandar ihop smeten. Mindre glutenbildning är lika med en mjukare, fluffigare konsistens.
Vissa recept tål dock helt enkelt inte fint kakmjöl. Chokladkaka , till exempel, har redan kakaopulver — vilket är en mycket fin torr ingrediens. Kombinationen av kakmjöl och kakaopulver resulterar vanligtvis i en tunn kaka. Dessutom innehåller morotskaka och banankaka ytterligare våta ingredienser (frukter eller grönsaker), så kakmjöl är inte riktigt idealiskt. Använd ett starkare mjöl som universalmjöl.

Allroundmjöl / universalmjöl
Allroundmjöl = medium protein = måttligt gluten = passar till vad som helst

Brödmjöl
Brödmjöl = högt proteinvärde = mer glutenbildning = hårdaste konsistensen = bra till bröd

Kakmjöl med bakpulver / Self rising flour.
Mjölet innehåller vetestärkelse och bakpulver vilket gör det perfekt för sötare bakverk — ett bra sätt att lyckas med luftiga sockerkakor, spröda småkakor och porösa kaffebröd. Du skippar helt enkelt bakpulvret i dina recept och få en mindre ingrediens att tänka på.

Gör så här

Cake flour

1: Mät upp 2,4 dl universalmjöl. Ta bort 2 matskedar.

2: Mät upp 2 matskedar majsstärkelse. Tillsätt till mjölet. När du lägger till en liten mängd majsstärkelse motverkar det något av proteinet i mjölet. Bakverk tenderar att få en finare, lättare konsistens och mindre smul.

3: Sikta ihop TVÅ GANGER. I princip sikta i en mixerskål en gång. Kör sedan genom silen en gång till. Siktning blandar inte bara de två ingredienserna på lämpligt sätt, det luftar blandningen så att konsistensen liknar riktigt kakmjöl.

4: Mät 1 kopp från denna blandning. Du kommer att ha ungefär 1 kopp ändå, men ibland kan siktning ge mer volym eftersom det tillför luft.

Self rising flour

1 Blanda ihop 2,4 dl mjöl, 1,5 tsk bakpulvret och 0,5 tsk salt.

2 Sikta i en mjölsikt eller sil. Rör om. Sikta igen.

3 Förvara i en lufttät burk eller använd i ditt recept.

Betyg (1 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.