Kakmjöl / Cake flour
Kakmjöl är ett lågproteinmjöl som mals till en fin konsistens. Den innehåller cirka 7-9% protein, medan all-purpose mjöl, vanligt vetemjöl, ett hårdare mjöl, har någonstans mellan 10-12%. Vad betyder detta för bakning?
Proteinhalten är direkt relaterad till glutenbildning. Kakmjölets lägre proteinhalt gör att det bildas mindre gluten när du blandar ihop smeten. Mindre glutenbildning är lika med en mjukare, fluffigare konsistens.
Vissa recept tål dock helt enkelt inte fint kakmjöl. Chokladkaka , till exempel, har redan kakaopulver — vilket är en mycket fin torr ingrediens. Kombinationen av kakmjöl och kakaopulver resulterar vanligtvis i en tunn kaka. Dessutom innehåller morotskaka och banankaka ytterligare våta ingredienser (frukter eller grönsaker), så kakmjöl är inte riktigt idealiskt. Använd ett starkare mjöl som universalmjöl.
Allroundmjöl / universalmjöl
Allroundmjöl = medium protein = måttligt gluten = passar till vad som helst
Brödmjöl
Brödmjöl = högt proteinvärde = mer glutenbildning = hårdaste konsistensen = bra till bröd
Kakmjöl med bakpulver / Self rising flour.
Mjölet innehåller vetestärkelse och bakpulver vilket gör det perfekt för sötare bakverk — ett bra sätt att lyckas med luftiga sockerkakor, spröda småkakor och porösa kaffebröd. Du skippar helt enkelt bakpulvret i dina recept och få en mindre ingrediens att tänka på.
Cake flour
1: Mät upp 2,4 dl universalmjöl. Ta bort 2 matskedar.
2: Mät upp 2 matskedar majsstärkelse. Tillsätt till mjölet. När du lägger till en liten mängd majsstärkelse motverkar det något av proteinet i mjölet. Bakverk tenderar att få en finare, lättare konsistens och mindre smul.
3: Sikta ihop TVÅ GANGER. I princip sikta i en mixerskål en gång. Kör sedan genom silen en gång till. Siktning blandar inte bara de två ingredienserna på lämpligt sätt, det luftar blandningen så att konsistensen liknar riktigt kakmjöl.
4: Mät 1 kopp från denna blandning. Du kommer att ha ungefär 1 kopp ändå, men ibland kan siktning ge mer volym eftersom det tillför luft.
Self rising flour
1 Blanda ihop 2,4 dl mjöl, 1,5 tsk bakpulvret och 0,5 tsk salt.
2 Sikta i en mjölsikt eller sil. Rör om. Sikta igen.
3 Förvara i en lufttät burk eller använd i ditt recept.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg