Men åter till dagens tårta. Fyllningen till den här chokladtårtan är en cream cheese frosting med massor av choklad och det är tack vare färskosten i fyllningen och bären på toppen som den här tårtan blir så god och inte alls övermäktig. Receptet bakas i springformar med diameter på 23 cm, vilket ger en tårta på ca 10-12 riktigt generösa bitar.
Bottnar till saftig chokladtårta:
5,5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 dl kakao
3 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja)
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 ägg
Chokladfrosting:
300 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
300 g mjukt, rumstempererat smör
600 g färskost
2 dl florsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra tre springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
Fördela smeten jämnt i de tre formarna. Jag brukar använda ett dl-mått och lägga 1 dl smet i taget i varje form tills smeten är slut.
Grädda en form i taget i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du klickar ur den ur formen och låter svalna upp och er på ett galler. Upprepa för alla formar.
Låt bottnarna svalna helt och hållet medan du gör chokladfyllningen.
Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten för att smälta chokladen. När chokladen smält tar du bort skålen från värmen och låter svalna helt och hållet.
Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.
Lägg frostingen i en spritspåse med rund, öppen tyll. Spritsa ett lager mellan alla bottnar, dekorera sedan med färska bär.
Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.
TIPS!
Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg