12 port
2 kg färdigkokt skinka, rimmad eller rökt och benfri
vatten
Glaze
50 g torkade aprikoser
3 msk dijonsenap
1 tsk salt
1 tsk tabasco
2 msk rapsolja
1 tsk mald kryddpeppar (valfritt)
Instruktioner
Lägg aprikoserna i blöt, gärna några timmar eller kvällen innan, så de hinner bli mjuka. Häll av vatten och hacka fint.
Blanda med resten av ingredienserna till glazen i en bägare och mixa med stavmixer till en slät puré.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett rutnät med en vass kniv på skinkans ovandel. Lägg i en långpanna med lite vatten i botten, cirka 1-2 cm. Det håller skinkan saftig.
Pensla glaseringen på skinkan och sätt i ugnen cirka 1,5-2 timme, beroende på storlek. Eftersom skinkan är färdigkokt handlar det mest om att långsamt värma upp och få till en fin griljerad yta.
Använd köttermometer om du känner dig osäker på tiden - när den visar 50 grader är det dags att ta ut skinkan. Tillsätt eventuellt lite mer vatten mot slutet för att undvika uttorkning.
Om skinkan fått för mycket färg mot slutet kan den täckas med aluminiumfolie.
Skiva och servera med goda tillbehör och grönsaker.
Tips
En skinka på cirka två kilo räcker till 12 portioner. Räkna med cirka 150 g skinka per person beroende på vad som serveras till och hur stor helgbuffén är.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg