1 ask körsbärstomater eller andra små tomater.
rapsolja till fräsning
1 röd paprika
1-2 morötter
1 stor lök
3 klyftor vitlök
1/2 röd chilli ( inte jätte stark)
1.5dl röda linser
1 konserv eller kartong krossade tomater(400g)
400g vatten
1 kartong valfria bönor ( kidney, kikärtor,vita bönor eller liknande)
2 grönsaksbuljong tärningar
1 näve Färsk basilika
1/2dl Citronjuice
2msk vitvinsvinäger ( mer om man vill ha lite mer syra)
2msk paprikapulver
1tsk spiskummin
2 msk oregano
2 tsk timjan
2msk stark chilli olivolja ( kan ersättas med någon nypa chilliflakes)
En vegangryra som alla älskar, stora som små.
Passar perfekt till ris, kokt potatis, pasta eller ditt favoritbröd och doppa.
Det är en lätt och snabblagad gryta som passar lika bra till vardagen som helg bjudningar.
perfekt gryta att göra storkok och matlådor av!
Har man slut på tillbehör är det bara att krydda lite extra och hälla på mer vatten eller valfri vätska så har man en riktigt god soppa.
Det är en perfekt bas att testa sig fram med sin egna kryddning och innehåll.
Saknar man något av innehållet eller kryddorna går det bra att utesluta och ersätta med det man har hemma.
___________________________
Börja med att:
Halvera tomaterna
Hacka
Löken, paprikan, basilikan och chillin
Dela morötterna/moroten på längden och hacka halvmånar
Fräs det i ca 4 msk Rapsolja i en stor panna eller gryta tillsammans med alla kryddor utom buljongen.
Fräs i ca 10 minuter så det blir mjukt o kryddorna hinner blanda sig ordentligt.
Obs! Ha i citronsaften sist och fräs någon minut till så binder det smakerna finfint!
Ta ca 2/3 och mixa fint med matberedare eller med stavmixer
Häll tillbaka den mixade smeten i grytan.
Tillsätt nu 1 burk/kartong krossade tomater gärna av finare kvallite,
Fyll burken/kartongen med vatten och ha i grytan.
Ha i bönor, linser och sist buljongtärningarna.
Koka på svag värme i ca 10 min, rör om då och då så de inte bränner fast.
Smaka av med salt, peppar och kryddorna samt citron och vinäger.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg