
Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs
Gravad lax Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på…
Gravad lax är en riktig klassiker som är gott till det mesta. Att göra egen är enklare än vad många kanske tror, det är dessutom mycket billigare än att köpa färdigt. På MyTaste hittar du både recept på hur du gravar din egen lax och härliga rätter med gravad lax!
Gravad lax har förekommit i de nordiska länderna sedan 1600-talet. Än idag är det en älskad klassiker på både jul- och påskbordet. Det är den ultimata bjudrätten – snittar med gravad lax är perfekta mingelmaten och en sallad med gravad lax är alltid ett trevligt inslag på buffébordet.
Testa gärna att grava lax själv. Allt du behöver är fryst lax, socker, vitpeppar, salt. Inte ett dugg svårt! Laxen kan smaksättas på en rad olika sätt. Vanligast är grovhackad dill. Andra alternativ är kummin, enbär och chili. Att tillsätta lite sprit är inte heller fel. Testa till exempel gin eller kryddat brännvin. Fisken är klar att äta efter två dygn i kylskåpet.
Ett klassiskt tillbehör till gravad lax är hovmästarsås.
Gravad lax Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på…
1 Blanda socker, salt och citronskal 2 Skala rödbetorna. Rov grovt, blanda med sockerblandningen 3…