Sambal oelek

Chili ger ett välkommet inslag av hetta till många rätter. Den asiatiska kryddpastan sambal oelek passar i alltifrån kött- till grönsaksrätter. På MyTaste hittar du massor av recept med sambal oelek!

Krydda maten med sambal oelek

Sambal oelek är en stark kryddpasta som kommer ifrån det asiatiska köket. Kryddpastan innehåller chili, vitlök, farinsocker, citron och olja. Sambal passar i en rad asiatiska rätter, men blandningen kan användas till nästan allt som behöver lite extra hetta. Testa exempelvis att göra en gryta på sambal oelek och fläskfilé eller en kryddstark sås med sambal oelek som fungerar till det mesta.

Hettan i sambal oelek varierar mellan olika sorter, men du kan så klart styra genom att dosera efter tycke och smak. Visste du förresten att det finns en skala för att mäta hur stark en chili är? Skalan kallas för Scoville, efter sin uppfinnare Wilbur Scoville som tog fram mätmetoden år 1912. Den starkaste chilin någonsin uppmätt är enligt Guinness World Records upp emot 2,2 miljoner scovillegrader och heter Carolina Reaper. Som jämförelse ligger en jalapeño på 2 500–8 000.

Recept med sambal oelek

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.