
Örtfylld lammstek med broccolipuré
Ta fram steken i god tid så hinner den bli rumstempererad. Sätt ugnen på 160…
En saftig och mör lammstek är alltid rätt att servera vid festliga tillställningar, vare sig det är till påsk eller till söndagsmiddagen. Här hittar du recepten som gör att du får till en fullträff varje gång!
Det finns många olika sätt att tillaga lammstek. Riktigt gott blir det att gnida in steken med mycket salt och addera klassiska smaker som rosmarin, timjan och vitlök. För att få en god och gyllenbrun yta kan du först bryna lammsteken för att sedan låta den gå klart på riktigt låg temperatur under lång tid i ugnen – då blir den sådär perfekt saftig och mör.
Använder man urbenad lammstek går det fortare, medan lammstek med ben ofta har lite mer smak och blir saftigare. En lammstek ska vara härligt mör och vackert rosa. Eftersom köttbitarna är olika tjocka och ugnar är olika varma kan man inte säga exakt hur lång tid det tar. Använd gärna en köttermometer för säkerhets skull. Termometern ska sitta i köttets tjockaste del, men inte ligga mot benet. Köttet är klart när innertemperaturen är mellan 60 och 70 grader. Vid lägre temperatur blir köttet rosa och blodigt. Vid högre temperatur mörkt och välstekt.
Servera gärna lammstek med tillbehör som rostade rotfrukter och potatisgratäng.
Ta fram steken i god tid så hinner den bli rumstempererad. Sätt ugnen på 160…
1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Hacka färska kryddor om du använder det. 3.…