150 g
mandelspånRita upp cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Eftersom det ska bli 2 st bottnar till tårtan så behövs 2 st bakplåtspapper med en cirkel på varje.(Ett tips är att använda passare, eller om man har en tallrik med ungefär så stor diameter så kan man rita efter den.) Mal mandeln med en kvarn eller hacka fint i en mixer. Knäck äggen och skilj gulor och vitor.Lägg äggvitorna i en torr och fettfri bunke som rymmer minst 2 liter. Lägg äggulorna i en liten skål och täck med plastfolie och ställ in i kylen, de ska senare användas till smörkrämen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa med maskin till ett blankt och hårt skum (det ska gå och vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut), det tar några minuter. Vänd försiktigt ner den malda mandeln och rör försiktigt till en jämn smet. Bred ut smeten i jämnt lager, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. (Ett tips är att vända bakplåtspappren om man inte vill riskera få blyerts i tårtan, se bara till att måla tillräckligt starkt så man ser igenom. Dock flyter inte smeten ut så breder man bara ut den lite innanför så är inte det heller något problem.) Grädda en tårtbotten i taget i strax under mitten av ugnen i 175°C i ca 22 minuter.Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på bakplåtspapper på galler. Lägg äggulorna i en kastrull och häll på mjölk eller grädde samt strösocker i en kastrull. Vispa till en jämn smet. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna någon minut. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa till en jämn smet mellan varje smörklick tills allt smör har vispats ner och krämen är jämn, blank och fin.Låt sedan krämen kallna och stelna i kylskåp. Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Låt svalna innan du senare garnerar tårtan med dem. När tårtbottnarna svalnat, smörkrämen är kylskåpskall och de rostade mandelspånen svalnat till rumstemperatur så kan man lägga ihop tårtan.Lägg den ena tårtbottnen på ett tårtfat. Bred på halva mängden smörkräm. Lägg på den andra tårtbottnen och bred ut resten av smörkrämen ovanpå. Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm.Förvara mandeltårtan i kylskåp fram till servering. Den går även att frysa.
Hoppas ni alla haft en riktigt bra vecka där ute, fylld med solsken. Denna helgen inleddes med inget mindre än bröllop minsann, men mer om det alldeles strax
Istället för enbart grädde som fyllningen i en budapestrulle har, har jag fyllt denna tårta med vaniljkräm blandat med grädde, vilket inte gör den alltför mastig och dessutom passar det väldigt bra till marängen och hallonen
Så det blev en glutenfri variant och blev liksom sugen på detta med dulce de leche och pistage. Vill man inte göra den glutenfri så funkar detta recept utmärkt med vetemjöl
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret och rör runt och låt svalna
Smörkräm. Dela tårtbottnen i 2 delar lägg smörkrämen mellan. Denna smarriga tårta bjöd Theres oss på då vi var hemma hos dem sist, hade aldrig ätit nån liknande innan och denna var verkligen supergod
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.