Lammstek och potatisgratäng med purjolök
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg lammstek
  • 13-5 klyftor vitlök, delade
  • 12 msk färsk rosmarin, hackad
  • 12 msk färsk timjan, hackad
  • 1 salt och svartpeppar
  • 10,5 citron, pressad
  • 1 smör, till stekning
  • 11 kg potatis av mjölig sort
  • 12,5 dl mjölk
  • 12,5 dl vispgrädde
  • 11 gul lök
  • 10,5 purjolök
  • 13 klyftor vitlök
  • 11 knippe gräslök, hackad till garnering
  • 1500 g haricots verts
  • 1 Lammstek1 kg lammstek 3-5 klyftor vitlök, delade 2 msk färsk rosmarin, hackad 2 msk färsk timjan, hackad salt och svartpeppar 0,5 citron, pressad smör, till stekning
  • 1 Potatisgratäng1 kg potatis av mjölig sort 2,5 dl mjölk 2,5 dl vispgrädde 1 gul lök 0,5 purjolök 3 klyftor vitlök salt och svartpeppar 1 knippe gräslök, hackad till garnering
  • 1 Till servering500 g haricots vertsPer Morbergs lammstek
  • Värm din ugn till 175 grader.  Gör 5–7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in lammsteken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn din lammstek i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills din termometer visar 62–65 grader, ungefär 60–80 minuters stektid. Lammsteken får gärna vara rosa inuti. Ös steken några gånger med skyn under stekningen. Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.
  • Potatisgratäng
  • Värm din ugn till 200 grader.
  • Skala och skär potatis i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5–10 minuter.
  • Skala och hacka lök, skölj och hacka purjolök. Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.
  • Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i 30–40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.