1 Lammstek1
kg lammstek 3-5 klyftor vitlök, delade 2 msk färsk rosmarin, hackad 2 msk färsk timjan, hackad salt och svartpeppar 0,5 citron, pressad smör, till stekning
1 Potatisgratäng1
kg potatis av mjölig sort 2,5 dl mjölk 2,5 dl vispgrädde 1 gul lök 0,5 purjolök 3 klyftor vitlök salt och svartpeppar 1 knippe gräslök, hackad till garnering
1 Till
servering500 g haricots vertsPer Morbergs lammstek
Värm din ugn till 175 grader. Gör 5–7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in lammsteken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn din lammstek i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills din termometer visar 62–65 grader, ungefär 60–80 minuters stektid. Lammsteken får gärna vara rosa inuti. Ös steken några gånger med skyn under stekningen. Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.
Potatisgratäng
Värm din ugn till 200 grader.
Skala och skär potatis i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5–10 minuter.
Skala och hacka lök, skölj och hacka purjolök. Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.
Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i 30–40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.
Stick med en kniv hål längs med steken och stoppa in (späcka in) vitlöksklyftorna och örterna. Salta och peppra rikligt runt om steken och bryn i en stekpanna
Som huvudrätt åt vi Lammstekmedpotatisgratäng. Lammstek. Döm min förvåning då både Arvid och Sigrid föredrar kokad enkel potatis framför potatisgratäng
Korv ochpotatisgratäng i ugn med pizzakrydda. Hade de små gullungarna hos oss igår och över natten, då testade jag en gratäng på korv och potatis med välkända kryddor som pizzakrydda
Gnid in hela lammstekenmed smörblandningen och även där benet har suttit så det blir inuti. Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.