600 -800 gram
eller 5-8 stora eller 12 - 16 mindre potatisar av fast sort exempelvis Amandine, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
12 msk
rapsolja
12 krm
salt
11 krm
vit- eller svartpeppar (valfritt)Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft. Tvätta, putsa och borsta potatisen eller skala den - det är valfritt. Skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på om det är fint skal. Skär och putsa då bort fula delar. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja och salt i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Vit- eller svartpeppar är valfritt. Placera gärna klyftorna med lite mellanrum och med yttersidan/skalet nedåt. Baka potatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med pepparkvarnen. Har du hackad persilja, färsk plockad timjan och lite rosmarin så blir det fint att garnera med också.
6 potatisar. 11 tsk grillkrydda. 11 tsk oregano. 11 msk matolja. 1Ev lite salt. 1½ dl ströbröd. 16 potatisar 1 tsk grillkrydda 1 tsk oregano 1 msk matolja Ev lite salt ½ dl ströbrödSkär potatisen i tjockare klyftor och koka dem i 4 minuter
Klyftpotatis kan varieras in i det oändliga. Här ihop med hemmagjord bearnaisesås och stekt entrecote. Jag tycker, som omväxling, det smakar extra gott att krydda potatisen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.