1 Deg25
g jäst 2,5 dl ljummet vatten 2 msk olja 1 msk fiberhusk 1 dl kesella 1% 1 tsk salt 7 dl fin glutenfri mjölmix, ca
1 Köttfärsröra0,5
st gul lök 1 msk raps eller olivolja 150 g färska eller 1 dl förvällda champinjoner 350 g blandfärs 1 msk fransk senap 0,5 tsk salt peppar
1 Till
pensling mjölk eller oljaDeg
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter.
Blanda i kesella, salt och det mesta av mjölmixen och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Låt jäsa ca 30 minuter. Köttfärsröra
Skala och hacka löken till köttfärsröran. Värm matfettet i en stekpanna och fräs löken mjuk. Blanda i svamp och färs och fräs tills färsen blir grynig.
Blanda i senap, salt och peppar och låt puttra 5–10 minuter. Späd med lite vatten om röran blir torr. Smaka av!
Piroger
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat (med glutenfritt mjöl!) bakbord och knåda den ordentligt. Dela degen i 10–12 delar och kavla ut dem till rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på dem.
Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk eller olja. Eller ett uppvispat ägg, om du tål det. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter.
Först ut är detta glutenfria bröd. Dela den i två och arbeta till runda bröd med hjälp utav mjölet. Måndag och vi river av en vecka med fyra nationella prov i engelska för åk 6 och 9, sambedömning av svenska nationella uppsatser och annat skojsigt. Arbeta degen i maskin med degkrok i cirka 5 minuter tills du har en jämn och fin deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sikta med resten utav mjölet och snitta degen med en liten vass kniv
Stålet från Gourmetstål forsätter att imponera, till och medglutenfria produkter får en krispig botten och degen reser sig fint och får såna där härliga bubblor som man blir så lycklig av
Det här är en riktigt god och lite lyxig glutenfri lasagne med en smakrik köttfärssås som får puttra ihop extra länge och med en vitsås som får extra piff och smak med både parmesan och getost
Testade göra glutenfriapiroger till middagen som vi åt med chililax. (Såklart tog jag den fulaste med hål i hehe, men det var ju extra mycket fyllning också)
Denna gång valde jag att göra glutenfriapiroger av mandelmjöl, kikärtsmjöl och sesamfrön. Piroger är perfekta att göra många av för de går utmärkt att frysa in (om det blir några kvar) och sedan bara plocka fram tiden är knapp och lusten att laga mat inte infinner sig
Ett av mina favoritrecept på piroger, de är lika goda varma som kalla och perfekta att ha med sig på picknick eller lunch, varför inte till en god soppa
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.