Enkel focaccia, Leilas recept
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 25 g färsk jäst, 1/2 pkt
  • 13 dl ljummet vatten
  • 10,5 dl olivolja
  • 12 msk honung
  • 11 msk flingsalt
  • 17 dl vetemjöl special
  • 1 Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  • 11 sats focacciadeg (se grundrecept)
  • 1250 g körsbärstomater på kvist
  • 1250 g gula cocktailtomater
  • 11 kruka färsk basilika
  • 14 kvistar färsk rosmarin
  • 1200 g svarta oliver
  • 12 msk fänkålsfrön
  • 13 rödlökar
  • 1 Grundrecept focaccia 25 g färsk jäst, 1/2 pkt 3 dl ljummet vatten 0,5 dl olivolja 2 msk honung 1 msk flingsalt 7 dl vetemjöl special Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  • 1 Focaccia med körsbärstomater och basilika 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 250 g körsbärstomater på kvist 250 g gula cocktailtomater 1 kruka färsk basilika Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  • 1 Rosmarinfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 4 kvistar färsk rosmarin Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  • 1 Oliv- och fänkålsfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 200 g svarta oliver 2 msk fänkålsfrön
  • 1 Rödlöksfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 3 rödlökar Olivolja och flingsalt till plåten och utbakningFocaccia, grundrecept
  • Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter. Focaccia med körsbärstomater och basilika
  • Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Rosmarinfocaccia
  • Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Oliv- och fänkålsfocaccia
  • Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Rödlöksfocaccia
  • Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.