1 Olivolja
och flingsalt till plåten och utbakning
11 sats
focacciadeg (se grundrecept)
1250 g
körsbärstomater på kvist
1250 g
gula cocktailtomater
11 kruka
färsk basilika
14 kvistar
färsk rosmarin
1200 g
svarta oliver
12 msk
fänkålsfrön
13
rödlökar
1 Grundrecept
focaccia 25 g färsk jäst, 1/2 pkt 3 dl ljummet vatten 0,5 dl olivolja 2 msk honung 1 msk flingsalt 7 dl vetemjöl special Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
1 Focaccia
med körsbärstomater och basilika 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 250 g körsbärstomater på kvist 250 g gula cocktailtomater 1 kruka färsk basilika Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
1 Rosmarinfocaccia
1 sats focacciadeg (se grundrecept) 4 kvistar färsk rosmarin Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
1 Oliv-
och fänkålsfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 200 g svarta oliver 2 msk fänkålsfrön
1 Rödlöksfocaccia
1 sats focacciadeg (se grundrecept) 3 rödlökar Olivolja och flingsalt till plåten och utbakningFocaccia, grundrecept
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter. Focaccia med körsbärstomater och basilika
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Rosmarinfocaccia
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Oliv- och fänkålsfocaccia
Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Rödlöksfocaccia
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
Här kommer ett recept på riktigt saftiga och goda tekakor som ni måste testa att baka i helgen. Jag håller verkligen tummarna för att några av er kommer att göra det för det här tycker jag är ett "måste testa recept"
Vi tog en tur i husbilen ner till Vadstena och käkade en smarrig picknicklunch som bestod av dessa läckra frallor, fyllda med morotslax samt en enkel potatissallad smaksatt med dippmix (se recept här och här)
Häll vattnet i degblandaren eller matberedaren. Smula ned jästen och rör tills den löst sig i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl mjöl till utbakningen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.