Tycker du om indisk mat? Tacos eller chili con carne? Då tycker du förmodligen om smaken av spiskummin. Spiskummin är nämligen huvudingrediens i kryddblandningar som curry, garam masala och tacokryddmix.
Den starka, kryddiga och lite beska kryddan är framför allt vanlig i det indiska och mexikanska köket, men också i Egypten och Libanon. Kryddan kommer från frön som växer på en ört som är vanlig, framför allt i Mellanöstern och runt Medelhavet.
De gulbruna fröna torkas och mals till ett senapsgult pulver. Det går också att äta hela spiskumminfrön. För att få fram smaken är det gott att rosta dem lite.
Spiskummin tillskrivs ofta stora hälsoeffekter. Förr i tiden användes den bland annat mot matsmältningsproblem. Än i dag används den i naturmedicin mot underlivsbesvär och kolik. Enligt vissa rön ska en tesked om dagen även göra det lättare att gå ner i vikt.
Men den främsta anledningen att äta spiskummin är förstås att det är så gott!
På MyTaste finns massor av goda recept på maträtter som innehåller spiskummin.