Skrei

Man brukar säga att skrei är norsk torsk när den är som bäst. Skrei finns bara färsk i fiskdisken mellan januari och april och är en riktig delikatess med sitt fasta vita och delikata kött. Här på MyTaste hittar du alla de bästa recepten på skrei.

Skrei – en norsk delikatess

Varje vinter vandrar torsken från Barents hav ner till den nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen genom hårda strömmar gör att torsken blir muskulösare och ger den ett fast kött som smakar utsökt. När torsken kommer fram till Lofotens övärld kallas den för skrei. Den fiskas och äts med rätta som en riktig delikatess. I Norge äts den första skreien med andakt, lite som vi i Sverige gör med färskpotatis. Då tillagar de den traditionsenligt med lever och rom, en rätt som kallas “Mølje” och är populär på alla hjärtans dag den 14 februari.

Skrei finns ofta torkad och fryst, men allra godast är den färsk. På MyTaste finns massor av skrei-recept. Vad sägs till exempel om stekt skrei med blomkålspuré, rödvinssås och kokt salladslök?

Det går också utmärkt att laga skrei i ugn. Att panera skrei är också jättegott.

Och kom ihåg att skreisäsongen är kort. I april är den över, så passa på att laga skrei när du kan.

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.