Pannkakssemla
Pannkakor: Vispa ägg och mjölk ordentligt. Häll ner lite av mjölet i taget och rör…
I Sverige äts 40 miljoner semlor om året. Detta omtyckta bakverk har med andra ord en alldeles speciell plats i våra hjärtan. På MyTaste hittar du recepten som gör att du lyckas med semmelbaket!
Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle – kärt barn har onekligen många namn. Denna bakelse av ljust vetebröd, med en fyllning på mandelmassa och grädde, äts traditionellt i början av året. Fettisdagen – även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen – är en av våra mest firade temadagar. Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, alltså 47 dagar före påsk.
Ordet semla är sprunget ur latinets simila, som betyder vetemjöl, och var från början namnet på endast vetebullen utan fyllning.
Många tycker om att äta sin semla tillsammans med varm mjölk, en så kallad hetvägg. Lite kuriosa: Ibland påstås den svenske kungen Adolf Fredrik ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen år 1771. Egentligen dog han av ett slaganfall strax efter enorm måltid bestående av hummer, ostron, surkål – och hetvägg. Hans död väckte starka känslor mot hetvägg och röster för att förbjuda fettisdagen hördes. Men semlans ställning lyckades uppenbarligen överleva kungen och idag äter vi det traditionella bakverket som aldrig förr!
Pannkakor: Vispa ägg och mjölk ordentligt. Häll ner lite av mjölet i taget och rör…
Sätt ugnen på 200º C. Smält smör i en kastrull på spisen. Häll i mjölken…
Dela bullen och gröp ur lite i mitten av bullen. Min vägde 50g när jag…
Du skär bort toppen av bullen så de blir som "locket" I bullen finns de…