Risgrynsgröt

Risgrynsgröt är en favorit i jul – inte bara för tomten. Gröten är lika god till frukost året om som till jullunch. Och så enkel att göra. På MyTaste hittar du recepten på risgrynsgröt.

Risgrynsgröt – julens klassiker

Risgrynsgröt är en traditionell julrätt men många äter den gärna året om. Att koka risgrynsgröt är enkelt, det finns ingen anledning att köpa färdig gröt. Låt bara ingredienserna koka ihop på svag värme så att gröten inte bränns fast. Du kan också laga risgrynsgröt i ugn, så minimerar du risken att gröten bränns i botten. Resultatet blir en riktigt krämig och god gröt.

Grötfavoriten äts ofta med kanel, socker och mjölk men även sirap, smör, saftsås eller sylt.

Ibland läggs en skållad mandel i gröten, enligt gammal folktro blir den som får mandeln gift nästa år. Enligt en annan folktro ska också tomten ha sitt. Förr i tiden satte man ofta ut en tallrik risgrynsgröt till gårdstomten för att hålla denne på gott humör.

Blir det någon gröt över kan du använda resterna för att göra en god efterrätt, exempelvis ris à la Malta, risgrynspudding eller gotländsk saffranspannkaka.

Recept med risgrynsgröt

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.