Laktosfri risgrynsgröt
Koka upp vatten, salt och smör. Lägg i riset och koka ca 10 minuter. Späd…
Risgrynsgröt är en favorit i jul – inte bara för tomten. Gröten är lika god till frukost året om som till jullunch. Och så enkel att göra. På MyTaste hittar du recepten på risgrynsgröt.
Risgrynsgröt är en traditionell julrätt men många äter den gärna året om. Att koka risgrynsgröt är enkelt, det finns ingen anledning att köpa färdig gröt. Låt bara ingredienserna koka ihop på svag värme så att gröten inte bränns fast. Du kan också laga risgrynsgröt i ugn, så minimerar du risken att gröten bränns i botten. Resultatet blir en riktigt krämig och god gröt.
Grötfavoriten äts ofta med kanel, socker och mjölk men även sirap, smör, saftsås eller sylt.
Ibland läggs en skållad mandel i gröten, enligt gammal folktro blir den som får mandeln gift nästa år. Enligt en annan folktro ska också tomten ha sitt. Förr i tiden satte man ofta ut en tallrik risgrynsgröt till gårdstomten för att hålla denne på gott humör.
Blir det någon gröt över kan du använda resterna för att göra en god efterrätt, exempelvis ris à la Malta, risgrynspudding eller gotländsk saffranspannkaka.
Koka upp vatten, salt och smör. Lägg i riset och koka ca 10 minuter. Späd…