Ris à la Malta hör verkligen julen till. Den goda desserten på risgrynsgröt och fluffig grädde är en favorit hos både stora och små. På MyTaste hittar du recepten på ris à la Malta!
Ris à la Malta är en riktigt klassisk efterrätt på julbordet. Den krämiga desserten består av kall risgrynsgröt som blandas med lättvispad grädde och smaksätts med socker och vanilj, och ibland även apelsinsaft. Servera gärna ris à la Malta med saftsås eller bärkompott, sylt eller äppelmos. Vill du sätta en extra twist på klassikern är ett tips att göra ris à la Malta med saffran – den gyllengula desserten är en riktig delikatess!
Det finns olika teorier om varför ris à la Malta heter just ris à la Malta. En gissning är att namnet kommer ifrån danskans risalamande, vilket i sin tur kan härledas till franskans Riz à l’amande som kan översättas till ris med mandel. En annan teori är att desserten brukade innehålla apelsin. Uttrycket "à la Malte" betyder nämligen i gastronomiska kretsar att något tillagas med just apelsin.