Ris ala malta

Ris à la Malta hör verkligen julen till. Den goda desserten på risgrynsgröt och fluffig grädde är en favorit hos både stora och små. På MyTaste hittar du recepten på ris à la Malta!

Ris à la Malta – en klassiker på julbordet

Ris à la Malta är en riktigt klassisk efterrätt på julbordet. Den krämiga desserten består av kall risgrynsgröt som blandas med lättvispad grädde och smaksätts med socker och vanilj, och ibland även apelsinsaft. Servera gärna ris à la Malta med saftsås eller bärkompott, sylt eller äppelmos. Vill du sätta en extra twist på klassikern är ett tips att göra ris à la Malta med saffran – den gyllengula desserten är en riktig delikatess!

Det finns olika teorier om varför ris à la Malta heter just ris à la Malta. En gissning är att namnet kommer ifrån danskans risalamande, vilket i sin tur kan härledas till franskans Riz à l’amande som kan översättas till ris med mandel. En annan teori är att desserten brukade innehålla apelsin. Uttrycket "à la Malte" betyder nämligen i gastronomiska kretsar att något tillagas med just apelsin.

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.