Det är oerhört enkelt att göra rårörda lingon. Detta sötsyrliga tillbehör är ett måste till köttbullar, blodpudding, wallenbergare och andra klassiska husmansrätter.
Blanda lingon med socker, rör om då och då tills sockret har löst sig – klart att servera! Enklare än så blir det knappast. Till skillnad mot sylt behöver inte rårörda lingon inte kokas. Sockret drar ur vätska ur lingonen vilket gör att det blir lite som en sylt i konsistensen.
Du kan göra rårörda lingon av frysta bär eller nyplockade färska lingon – båda delarna går lika bra. Lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra, vilket gör att råröda lingon håller sig bra. Förvara i väl rengjorda glasburkar, gärna i kylen, för extra lång hållbarhet.
Gör rårörda lingon med en skvätt konjak för lite extra smak. Njut av detta sötsyrliga tillbehör till pannkakor, gröt eller rårakor. Den goda sylten gifter sig med de flesta smaker!