Chili ger ett välkommet inslag av hetta till många olika slags rätter. Piri piri är en stark chilifrukt som passar i alltifrån kött- till grönsaksrätter. På MyTaste hittar du en uppsjö av recept med piri piri!
Piri-piri är en av de minsta chilifrukterna och kan med fördel kan användas i grytor, såser och marinader – ja, till nästan allt som behöver lite extra hetta. Testa exempelvis att göra en kryddstark sås på piri piri, som passar till alltifrån grillat till söndagsmiddagen. Eller varför inte göra en god glaze med den lilla chilifrukten? Kyckling kryddad med piri piri är toppen att lägga på grillen.
Trots att piri piri är liten bjuder den på ordentligt med hetta. Dosera därför med omsorg! Vet du förresten att det finns en skala för att mäta styrkan på en chili? Skalan kallas för Scoville, efter uppfinnaren Wilbur Scoville som tog fram mätmetoden år 1912. Den starkaste chilin som någonsin har uppmätts är enligt Guinness World Records upp emot 2,2 miljoner scovillegrader och heter Carolina Reaper. Piri piri ligger på 50-175 000 grader och vinner därmed i stryka över både jalapeño och tabasco.