En mör välsmakande oxfilé är en given succé på nyår. På MyTaste hittar du alla de bästa nyårsrecepten för oxfilé.
En saftig bit oxfilé är en lyxig klassiker och passar därför perfekt på festliga tillställningar som nyår. Det finns dessutom en uppsjö av härliga recept att välja mellan. Vad sägs till exempel om en klassisk biff rydberg, eller en frasigt smördegsinbakad oxfilé Wellington. För vitlöksälskaren passar en ljuvligt doftande vitlöksgratinerad oxfilé provençale.
Den finaste delen av oxfilén kallas för hjärta, cœur de filet. Den tillagas oftast hel eller som tournedos. Men oxfilé är förstås en delikatess hur den än serveras.
Knepet för att köttet ska bli riktigt saftigt och precis så som du vill ha det är att använda en bra stektermometer. En oxfilé ska ha innertemperatur på 50-65 grader, beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. För bäst resultat ska du tänka på att tillaga köttet när det är rumstempererat. Låt oxfilén vila en stund innan du serverar den. Då hinner köttsaften fördela sig i köttbiten och rinner inte ut när du skär upp den.