Oxfile i ugn

Gör måltiden till en riktig fest med en mör och god oxfilé. Detta delikata köttstycke, som vi gärna serverar på nyår, kan avnjutas på flera olika sätt. Ett utmärkt alternativ är att göra oxfilé i ugn.

Så lyckas du med oxfilé i ugn

Oxfilé passar närhelst du vill festa till det lite extra. Den möra köttbiten är en riktig delikatess. Den allra finaste delen av filén kallas för hjärtat, cœur de filet, och tillagas ofta hel. För ett bra slutresultat är det en god idé att tillaga oxfilé i ugn. Innan du stoppar oxfilén i ugnen kan du bryna köttet i en stekpanna för en härlig stekyta.

Oxfilé vill man inte gärna misslyckas med. Så ta det säkra före det osäkra och använd en ugnstermometer för att få köttet precis sådär saftigt du vill ha det. Termometern ska föras in så att spetsen är precis i mitten av steken. Oxfilén är klar när den har en innertemperatur på 50-60 grader, beroende på hur rosa du föredrar köttet. Låt alltid oxfilén vila en stund innan servering, så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du trancherar köttet. Men undvik att linda in oxfilén i aluminiumfolie, det kan bidra till att tillagningen fortsätter.

Servera ugnsbakad oxfilé med potatisgratäng eller något annat gott tillbehör!

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.