Gör måltiden till en riktig fest med en mör och god oxfilé. Detta delikata köttstycke, som vi gärna serverar på nyår, kan avnjutas på flera olika sätt. Ett utmärkt alternativ är att göra oxfilé i ugn.
Oxfilé passar närhelst du vill festa till det lite extra. Den möra köttbiten är en riktig delikatess. Den allra finaste delen av filén kallas för hjärtat, cœur de filet, och tillagas ofta hel. För ett bra slutresultat är det en god idé att tillaga oxfilé i ugn. Innan du stoppar oxfilén i ugnen kan du bryna köttet i en stekpanna för en härlig stekyta.
Oxfilé vill man inte gärna misslyckas med. Så ta det säkra före det osäkra och använd en ugnstermometer för att få köttet precis sådär saftigt du vill ha det. Termometern ska föras in så att spetsen är precis i mitten av steken. Oxfilén är klar när den har en innertemperatur på 50-60 grader, beroende på hur rosa du föredrar köttet. Låt alltid oxfilén vila en stund innan servering, så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du trancherar köttet. Men undvik att linda in oxfilén i aluminiumfolie, det kan bidra till att tillagningen fortsätter.
Servera ugnsbakad oxfilé med potatisgratäng eller något annat gott tillbehör!