Saffransbröd, lussebullar eller lussekatter. Kärt barn har många namn. Oavsett vad du kallar dem hör lussekatter julen till och med kesella i degen blir lussekatterna extra saftiga och goda!
Det sägs att de härligt gula lussekatterna har sitt ursprung i Tyskland, men de har bakats länge i olika varianter även i Sverige. Nu för tiden är lussekatter en självklar del i julbaket och förknippas så väl med adventsfika som med luciafirande. Godast är de med ett glas mjölk eller varm glögg.
Lussekatter ska vara fluffiga, mjuka, saftiga och dofta gott av saffran. Att baka lussekatter med kesella gör dem lite extra saftiga. Här på MyTaste hittar du massor av recept på lussekatter med kesella.
Lussekatter med kesella kan bakas ut i många olika former, men klassikern är förstås julgalten som också kallas enkel kuse och har formen av ett S. Dekorera med russin, pärlsocker eller mandelflarn.
Är du sugen på att testa något nytt? Prova att baka lussekatter med kesella och mandelmassa. Eller varför inte lussekatter med kesella och vanilj? För en klassiker med en ny twist kan du testa att baka lussekatter med kesella och vit choklad.