God, lättlagad och näringsrik – laxfilé i ugn är den perfekta vardagsmaten. Denna favorit är omtyckt av både stora och små. Och vad är bättre än en härlig middag som i princip lagar sig själv?
Att lyckas med laxfilé i ugn är verkligen inte svårt och kräver inte många förkunskaper i köket. Det viktigaste är att hålla koll på tiden. Vill du slippa snegla på klockan rekommenderas en digital termometer som du sticker in i mitten av laxfiléns tjockaste del. Laxfilén är klar när den har en innertemperatur på ungefär 56 grader. Då är fiskköttet saftigt och har en fin rosa färg.
Laxfilé i ugn går att variera på många olika sätt – du kan gratinera, krydda i asiatisk stil eller laga fiskfiléerna på en saltbädd. Ett annan uppskattad metod är att laga laxfilé i små foliepaket i ugnen. Addera goda grönsaker och färska örter så får du små saftiga paket där alla smaker bevaras. En annan omtyckt favorit är att laga laxfilé i ugn, tillsammans med en skvätt grädde. Saften från fisken blandas med grädden och bildar en smakrik sås som är trevlig att servera med kokt potatis.