Glöm exakta tidsangivelser för hur lång tid det tar för fisken att bli klar. Vill du ha din lax perfekt tillagad gäller det i stället att titta på innertemperaturen.
Ugnsbakad lax är perfekt både som vardagsmat och till finmiddagen. Men finns det något tråkigare än fisk som har lagats för länge i ugnen och blivit torr?
Alla ugnar är lite olika och variabler som storleken på fisken och temperaturen när du lägger den i ugnen påverkar hur lång tid det tar för laxen att bli klar. Därför kan man sällan ange en exakt tid för lax i ugn. Skaffa istället en bra digital stektermometer som visar den exakta innertemperaturen på fisken. Stick alltid in termometern i den tjockaste delen av laxen för bästa resultat.
Vad ska då lax ha för innertemperatur när den är klar? Det är faktiskt något av en smakfråga. Vill du ha en genomkokt lax ska innertemperatur ligga på mellan 50 och 55 grader, men många anser att laxen blir saftig redan vid 48 grader. Prova dig fram för att upptäcka vad du gillar bäst!