Innertemperatur lax

Glöm exakta tidsangivelser för hur lång tid det tar för fisken att bli genomstekt. Vill du ha din lax perfekt gäller det i stället att titta på innertemperaturen.

Så får du rätt innertemperatur på lax

Ugnsbakad lax eller en god stekt laxfilé är perfekt både som vardagsmat och till finmiddagen. Men finns det något tristare än fisk som stekts för länge eller har legat inne för länge i ugnen och blivit torr?

Alla ugnar är lite olika och variabler som storleken på fisken och temperaturen när du lägger in den i ugnen eller i stekpannan påverkar hur lång tid det tar för laxen att bli genomstekt eller färdigkokt. Därför fungerar det sällan att följa exakta tidsangivelser i recept. Skaffa istället en bra digital stektermometer som visar den exakta innertemperaturen på laxen.

Vad ska det då vara för innertemperatur på lax? Det är faktiskt en smakfråga. Vill du ha en genomkokt lax ska den ha en innertemperatur på mellan 50 och 55 grader, men många tycker att laxen blir mer mjäll och saftig redan vid 48 grader. Prova dig fram till vad just du tycker är godast!

Stick alltid in termometern i den tjockaste delen av laxen för att se att laxbiten har rätt innertemperatur.

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.